Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΙΕΝΑ





Η Σιένα (Siena) είναι μια ιταλική πόλη, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Τοσκάνης με 54500 κατοίκους (2004). Η πόλη είναι διάσημη για την καλλιτεχνική της κληρονομιά και για τις ιπποδρομίες (palio ). Εμφανίζεται στη λίστα της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με το μύθο, η Siena ιδρύθηκε από τον Senius και τον Aschius, γιους του Remus (Ρώμου), αδελφού του Romulus (Ρωμύλου),ιδρυτή της Ρώμης. Εγκατέλειψαν τη Ρώμη για να αποφύγουν την οργή του θείου τους Ρωμύλου, πάνω σε δύο άλογα, δωρεά του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας, το ένα άσπρο και το άλλο μαύρο. Σταμάτησαν στην κοιλάδα του Tressa και ίδρυσαν μια πόλη που τη βάπτισαν με το όνομα του μεγαλύτερου αδελφού, Σιένα. Το άσπρο και το μαύρο έγιναν από τότε τα χρώματα της πόλης.

Η Λύκαινα (Lupa) που θήλασε τον Ρώμο και τον Ρωμύλο, έμβλημα της πόλης.

Η Σιένα είναι μία πόλη με ανηφορικά μεσαιωνικά δρομάκια γύρω από την Πιάτσα ντελ Κάμπο. Τα κτίρια της πλατείας θυμίζουν τη χρυσή εποχή της (1260-1348), όταν οι εύποροι κάτοικοι συνέβαλαν οικονομικά σε ένα μεγάλο οικοδομικό πρόγραμμα. Η παρακμή άρχισε το 1348, όταν ο Μαύρος Θάνατος, η επιδημία της πανούκλας αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της. Διακόσια χρόνια αργότερα, η 18μηνη πολιορκία της πόλης από τη Φλωρεντία έληξε με ήττα και το θάνατο πολλών κατοίκων της. Οι νικητές απαγόρευσαν κάθε είδους ανάπτυξη και οικοδόμηση στη Σιένα, που παρέμεινε έκτοτε με τα μεσαιωνικά της κτίρια τα οποία αναπαλαιώθηκαν πρόσφατα. Η Σιένα ανταγωνίστηκε τη Φλωρεντία στις τέχνες σε όλη τη διάρκεια τιυ 13ου και 14ου αιώνα. Το Πανεπιστήμιο της Σιένας, που ιδρύθηκε το 1240 και υπήρξε ονομαστό για τη νομική και ιατρική σχολή του, είναι ακόμη μεταξύ των πιο σημαντικών Ιταλικών Πανεπιστημίων.

Τα κυριότερα αξιοθέατα της Σιένας βρίσκονται γύρω από την Πιάτσα ντελ Κάμπο, που έχει σχήμα βεντάλιας. Η Piazza del Campo είναι η κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου και μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πλατείες της Ευρώπης και ονομαστή για την ομορφιά της.

Το Palazzo Publico που στεγάζει ως σήμερα το δημαρχείο , ο Torre del Mangia, το κωδωνοστάσιο που έχει ύψος 102 μ. και 505 σκαλοπάτια οδηγούν στην κορυφή του και άλλα κομψά αρχοντικά μέγαρα περιβάλλουν την πλατεία του 12ου αιώνα.

Στο βορειοδυτικό της μέρος της πλατείας βλέπουμε την Fonte Gaia, μια περίτεχνη κρήνη κοσμημένη με αγάλματα. Τα ανάγλυφα παρουσιάζουν τον Αδάμ και την Εύα, την Παρθένο και το Θείο Βρέφος και τις Χάριτες. Το νερό έρχεται μέσω σωλήνων μήκους 25 χλμ. από ένα υδραγωγείο, απ΄όπου υδρεύεται η πόλη από το 14ο αιώνα.

Το Duomo (καθεδρικός ναός) της Σιένας (1136-1382) είναι από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της Ιταλίας και ένας από τους λίγους νότια των ΄Αλπεων που είναι χτισμένοι σε γοτθικό ρυθμό. Πολλοί πολίτες βοήθησαν να μεταφερθούν οι ασπρόμαυρες πέτρες για την ανέγερσή του από τα κοντινά στην πόλη λατομεία. Το 1339 αποφασίστηκε να κτιστεί ένα νέο κεντρικό κλίτος, ώστε να γίνει η μεγαλύτερη εκκλησία της χριστιανοσύνης. Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε όταν η πανούκλα χτύπησε την πόλη, θανατώνοντας μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Το ανολοκλήρωτο κλίτος στεγάζει σήμερα ένα μουσείο γοτθικής τέχνης.

Ο καθεδρικός ναός της Σιένα


Το κωδωνοστάσιο


Το Βαπτιστήριο

Σχέδια μαρμάρινου δαπέδου

Η Σφαγή των Αθώων είναι ένα από τα θέματα του μαρμάρινου δαπέδου με την ένθετη διακόσμηση. Μεταξύ των άλλων θεμάτων είναι η μεσαιωνική αστρολογία και η αλχημεία.

Βιβλιοθήκη Πικολομίνι

Οι τοιχογραφίες του Πιντουρίκιο (1509) παρουσιάζουν τη ζωή του πάπα Πίου Β΄.

Το Πάλιο (Palio) της Σιένας

Το Πάλιο είναι η πιο γνωστή γιορτή της Σιένας και γίνεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου στην Πιάτσα ντελ Κάμπο. Πρόκειται για ιπποδρομίες χωρίς σέλα, η πρώτη καταγραφή των οποίων ανάγεται στο 1283. Οι αναβάτες εκπροσωπούν τις 17 contrade (γειτονιές-ενορίες). Τα άλογα επιλέγονται με κλήρο και ευλογούνται στην εκκλησία της κάθε contrada. Πριν από τους αγώνες μπαίνουν στοιχήματα και γίνονται παρελάσεις με τις μεσαιωνικές στολές και τα λάβαρα της κάθε κοντράντας. Η ιπποδρομία διαρκεί μόνο 90 δευτερόλεπτα και ο νικητής κερδίζει ένα palio (λάβαρο).

Οι μεσαιωνικές στολές και τα λάβαρα των 17 contrade

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου