Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-Piazza della Signoria


Η Πλατεία της Σινιορίας (Piazza della Signoria) βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Φλωρεντίας , υπήρξε πάντα το κέντρο της πολιτικής ζωής της πόλης και είναι συνδεδεμένη με τα Ουφίτσι (Uffizi), το Παλάτσο Βέκιο (Palazzo Vecchio) και το Πόντε Βέκιο (Ponte Vecchio). Μετά από διάφορες μεταμορφώσεις και μετά την ολοκλήρωση των Ουφίτσι (1560-1580) η πλατεία πήρε τη σημερινή της μορφή.



Το Palazzo Vecchio (Παληό Παλάτι) είναι το Δημαρχείο της πόλης. Αυτό το παλάτι-φρούριο, σε σχήμα παραλληλεπίπεδου είναι ένα από τα πο ωραία κτίρια της πόλης. Πλαισιώνεται από την Loggia dei Lanzi και τα Uffizi. Το κτίσιμο του παλατιού άρχισε τ0 1299, κάτω από την επιμέλεια του αρχιτέκτονα Arnolfo di Cambio (Αρνόλφο ντι Κάμπιο). Στην αρχή ονομαζόταν Palazzo della Signoria (Παλάτι των Κυρίων) και ήταν η έδρα της κυβέρνησης της Φλωρεντίας (la Signoria). To όνομά του Παληό Παλάτι ανάγεται στη μεταφορά απο τους Μεδίκους της έδρας τους στο νέο Palazzo Pitti, βρισκόμενο στην απέναντι πλευρά του ΄Αρνου.

Τα Ουφίτσι είναι πινακοθήκη της Φλωρεντίας (galleria degli Uffizi) που στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από το 13ο μέχρι το 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης.
Η κατασκευή του παλατιού Ουφίτσι ξεκίνησε το 1560 από τον Τζόρτζιο Βαζάρι (Giorgio Vasari) κατόπιν παραγγελίας του δούκα της Τοσκάνης Κόζιμο Α΄των Μεδίκων (Cosimo A΄ dei Medici)και ολοκληρώθηκε το 1581. Μέρος των θησαυρών της οικογένειας των Μεδίκων είχε διασκορπιστεί κατά τη διάρκεια της εξορίας της και ανακτήθηκε εν μέρει από τον Κόζιμο Α' κατά την περίοδο της ηγεμονίας του (1532-74). Αρχικά, το παλάτι είχε ως στόχο να στεγάσει γραφεία (uffizi).
Το Ponte Vecchio (Παληά Γέφυρα) είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης της Φλωρεντίας και μία από τις πιο διάσημες γέφυρες του κόσμου. Διασχίζει τον ποταμό ΄Αρνο στο πιο στενό του σημείο , εκεί που στην αρχαιότητα υπήρχε ένα πέρασμα. Το 1080 υπήρχε μία ξύλινη γέφυρα. ενώ η πέτρινη με πέντε αψίδες κτίστηκε γύρω στο 1170.
H Πιάτσα είναι ένα μοναδικό υπαίθριο μουσείο και μαζί με το Παλάτσο Βέκιο, η καρδιά της πολιτικής ζωής της Φλωρεντίας από τον 14ο αιώνα. Οι πολίτες συγκεντρώνονταν εδώ, όταν τους καλούσε σε δημόσια συζήτηση (parlamento) η μεγάλη καμπάνα του Παλάτσο.



Τα αγάλματα, απαθανατίζουν σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της πόλης. Πολλά σχετίζονται με την εγκαθίδρυση και την κατάρρευση της Φλωρεντινής Δημοκρατίας.
Ο θρησκευτικός ηγέτης Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα κάηκε στην πυρά σε αυτήν εδώ την πλατεία.
Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το έφιππο μνημείο του Κόζιμο Ι (μπρούτζινο έργο του Τζαμπολόνια Giambologna του 1598)
και η κρήνη του Ποσειδώνα (Fontana del Nettuno) του Αμανάτι(1575).
Στα αριστερά της σκάλας του Παλάτσο Βέκιο βρίσκουμε το Μαρτσόκο (Μarzocco) του Ντονατέλο (1418-20), που παριστάνει ένα εραλδικό λεοντάρι με το στέμμα της Φλωρεντίας.
Πιο δεξιά βρίσκουμε αντίγραφα της Ιουδήθ και Ολοφέρνη του Ντονατέλο,
του Δαυίδ του Μιχαήλ ΄Αγγελου
του μαρμάρινου συμπλέγματος του Ηρακλή και Κάκου του Μπαντινέλι (1534).


Τα γλυπτά μπροστά από το Παλάτσο Βέκιο


Πολλά γλυπτά εκτίθενται στη Loggia della Signoria ή Loggia dei Lanzi-Περιστύλιο των Λογχών (1382), που πήρε το όνομά της από τους λογχοφόρους σωματοφύλακες του Κόζιμο Α΄και βρίσκεται αριστερά του Παλάτσο Βέκιο ( Palazzo Vecchio)
Τα πιο σημαντικό και γνωστό από τα γλυπτά της Loggia είναι ο Περσέας του Μπενβενούτο Τσελίνι (Benvenuto Cellini-1554) . Το μπρούτζινο άγαλμα με τον Περσέα να αποκεφαλίζει τη Μέδουσα. το τέρας που έφερε φίδια αντί για μαλλιά, αποτελούσε μια αυστηρή προειδοποίηση στους εχθρούς του Κόζιμο Α΄, για την πιθανή τους μοίρα.
Στο άλλο άκρο της Loggia βρίσκουμε το περίφημο έργο τουΤζαμπολόνια, την Αρπαγή των Σαβίνων (1583), το οποίο έχει σμιλευθεί σε ένα ενιαίο κομμάτι μάρμαρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου