Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ PISA



Η Πίζα είναι πόλη της δυτικής Τοσκάνης με 87.696 κατοίκους και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.
Σύμφωνα με ένα μύθο ιδρύθηκε από ΄Ελληνες που πολέμησαν στον Τρωικό πόλεμο με το Νέστορα, προερχόμενοι από την ομώνυμη ελληνική πόλη Πίσα της Ηλείας της Πελοποννήσου στην κοιλάδα του Αλφειού ποταμού.
Από τον 11ο ως τον 13ο αιώνα το ναυτικό της Πίζας διασφάλιζε την κυριαρχία της στη δυτική Μεσόγειο. Οι εμπορικοί δεσμοί με την Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική οδήγησαν σε μία επανάσταση στο χώρο της τέχνης και των επιστημών, που αντικατοπτρίζεται στα υπέροχα κτίρια της εποχής: το Ντουόμο, το Βαπτιστήριο και το Καμπανίλε.
Η Πίζα παρήκμασε εξαιτίας των προσχώσεων του ΄Αρνου. Σήμερα μια ελώδης έκταση χωρίζει την πόλη από τη θάλασσα.
Τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης βρίσκονται στη διάσημη Πλατεία του Ντουόμο, που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς και η οποία εξ αιτίας της ομορφιάς της ονομάζεται "Αυλή των Θαυμάτων" (Campo dei Miracoli).
Ο πασίγνωστος Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας (campanile-καμπαναριό του ΧΙΙ αιώνα, με ύψος 56 μέτρα) είναι ένα από τα κτίρια που υψώνονται στην "Αυλή των Θαυμάτων" και συντροφεύεται από το Ντουόμο (ο Καθεδρικός κτισμένος με λευκό μάρμαρο της Καράρας μεταξύ του 1063 και του 1118, σε ρομανικό ρυθμό) , το Βαπτιστήριο (1152-1284) και το κοιμητήριο Κάμπο Σάντο, που χρονολογείται από το 1278.
Τα κτήρια αυτά συνδυάζουν αυθεντικά μαυριτανικά στοιχεία. όπως ένθετα μάρμαρα σε γεωμετρικούς σχηματισμούς (αραβουργήματα), με τις κομψές κολόνες ρομανικού ρυθμού και τις οξυκόρυφες γοτθικές κόγχες και τα βέλη.
΄Ολα τα κτήρια του Campo dei Miracoli έχουν κλίση εξ αιτίας των ρηχών θεμελίων τους και του σαθρού αμμώδους υπεδάφους, αλλά κανένα δεν γέρνει όσο ο Torre Pendente, ο γνωστός Κεκλιμένος Πύργος. Οι εργασίες άρχισαν το 1173 και ο πύργος έγειρε στο πλάϊ προτού καν ολοκληρωθεί ο τρίτος όροφος. Εντούτοις, οι εργασίες συνεχίστηκαν ως την ολοκλήρωσή τους, το 1350. Πρόσφατα πήρε μεγαλύτερη κλίση και έκλεισε για το κοινό έως ότου βρεθούν νέοι τρόποι, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλίση και η τελική κατάρρευση.

Piazza dei Miracoli


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου