Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010



Ο ΒΟΚΚΑΚΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ"

Η Ιταλική Αναγέννηση έθεσε τις βάσεις μιας νέας εποχής για τον κόσμο και η ουμανιστική γραμματεία αποτέλεσε ένα σημαντικό τμήμα της. Η ουμανιστική γραμματεία μπορεί να οριστεί ως το σύνολο των κειμένων που γράφτηκαν κατά την περίοδο της Ιταλικής Αναγέννησης μεταξύ του 14ου και 15ου αιώνα. Μία γραμματεία εμπνεόμενη από το πνεύμα της κλασσικής αρχαιότητας, φέροντας και το όραμα μιας νέας εποχής. Μία εκ νέου γέννηση (Αναγέννηση) του πολιτισμού μετά το πέρας της Ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας και το σκοταδισμό του Μεσαίωνα.
Ο Βοκκάκιος με το Δεκαήμερο προσέφερε καινοτόμα στοιχεία τόσο σε λογοτεχνικό επίπεδο όπως την πολλαπλότητα των αφηγηματικών επιπέδων,την πολλυγλωσσία,το μέσο ύφος, όσο και σε εννοιολογικό επίπεδο μέσω των θέσεών του για τις σχέσεις των δύο φύλων, τη θέση της γυναίκας,την κατάπτωση κοινωνικής ηθικής,το ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας.Το Δεκαήμερο του Βοκκάκιου αποτέλεσε το πρώτο λογοτεχνικό έργο που γράφτηκε σε μία σύγχρονη εθνική γλώσσα,τα Ιταλικά, και αποτέλεσε την απαρχή των νεότερων εθνικών ευρωπαικών λογοτεχνιών. Διαφαίνεται για πρώτη φορά σε λογοτεχνικό κείμενο ο ρόλος του ανθρώπου μέσα από μία αισιόδοξη ματιά, ικανός να διαχειριστεί τον εαυτό του. Βασικά καινοτόμα στοιχεία του Δεκαήμερου, που το έκαναν ευρέως γνωστό, αποτελούν η αρνητική στάση προς την εκκλησία και ο ερωτισμός που απέπνεαν οι ιστορίες του. Η ουσιαστική καινοτομία του έγκειται στο ότι μέσω αυτού του έργου οριοθετήθηκαν οι βασικές αρχές και κανόνες γραφής της σύγχρονης μυθιστοριογραφίας θέτοντας ένα ενιαίο πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται οι αφηγήσεις που το συνθέτουν. Ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος δηλαδή η μεγάλη έκταση και η σύνθετη δομή της αφήγησής του είναι εμφανή στο Δεκαήμερο μιας και αποτελείται από εκατό ιστορίες, οι οποίες έχουν ένα κοινό αφηγηματικό υπόβαθρο. Στο έργο γίνονται διακριτά τρία αφηγηματικά επίπεδα:
α) αυτό του συγγραφέα-αφηγητή του έργου,του Βοκκάκιου
β) των πρωταγωνιστών-αφηγητών των επιμέρους ιστοριών και
γ) των πρωταγωνιστών των ιδίων ιστοριών.
Σε κάθε ένα από τα τρία επίπεδα ο λόγος εκφέρεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο Βοκκάκιος να δομήσει την προσωπικότητα των χαρακτήρων του έργου κάθε φορά σε θέματα όπως η παιδεία ή η οπτική γωνία του ομιλούντος.
Βασικό συστατικό της συγγραφικής καινοτομίας του Δεκαήμερου είναι η υιοθέτηση μέσου ύφους γραφής, "δηλαδή μεταξύ του κοινού ύφους της λαϊκής παράδοσης, που θα ήταν ανάρμοστο και του υψηλού της τραγωδίας ή του έπους , που θα ήταν άστοχο".
Σημαντικά στοιχεία της γραφής στο Δεκαήμερο αποτελούν η απλότητα στην αφήγηση,η ζωντάνια στις κωμικές ιστορίες, η τρυφερότητα στις δραματικές, η αποστασιοποίηση από τους ήρωες των ιστοριών και τέλος η ειρωνεία ως μέσο επίτευξης της αποστασιοποίησης αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου